Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fekete bodza, mint természetes gyógyszer
  2024-01-10 22:38:30, szerda
 
 





A népi gyógyászatban a bodza volt ,,a szegény ember patikája": ennek főzetével kezelték a székrekedést, a szemgyulladást, a gümőkórt (TBC), de használták vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak, vizelethajtónak, köptetőnek, hámosítónak is.

3-10 m magasra megnövő terebélyes cserje vagy fa. Egyéves ágai zöldek, a többévesek szürke kérgűek, paraszemölcsösek. Levelei sötétzöldek, 5-9 ágúak, az ágakon egymással szemben helyezkednek el, páratlanul szárnyasan összetettek, szélük fogazott. Virágzata az ágak végén fejlődik ki, sárgásfehér, kellemes-, jellegzetes illatú, május, júniusban virágzik. Termése feketés lila, lilásvörös, édes, savanykás, bogyó.

Valaha felhasználták e növény minden részét a gyökerétől a kérgén át a leveléig.

Népies nevei: fáibodza, gyepübodza, bozza, borza, borzék, bocfa, csete, borzing, bodzabokor, bodzafa, csete, gyepűbodza.

Bodza történelem
A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle asszonynak a családi fészek istennőjének áldozták. Magyarországon tájegységenként tér el a vele kapcsolatos mondák színezete.

A bodza a magyar népi gyógyászatban megbecsült helyet kapott, nagy becsben tartották, ott van a kamilla mellett. Ez annak köszönhető, hogy régebben minden ház mezsgyéjén megtalálható volt.

A bodza olyan jól érzi magát a Kárpát-medencében, hogy ahol kikel, szinte kiirthatatlan!
Egész Európában előfordul. Gyakorisága annak köszönhető, hogy kitűnően alkalmazkodott az emberi beavatkozások peremein kialakuló másodlagos élőhelyek feltételeihez. Ma már csak találgathatjuk, mi is lehetett eredeti élőhelye: a Kárpát-medencében a degradált, nyirkos erdők és cserjések, a parlagok és útszélek növénye. Kedveli a sok tápanyagot, főleg nitrogént tartalmazó talajokat, de gyengébb talajokon is megél a nyirkostól a mérsékelten száraz, a napfényestől a félárnyékosig változó viszonyok közt. Rendszeresen megtalálhatjuk az árokpartokon, útszéleken, az akácosokban, a bolygatott ,,romtalajokon", az erdőszéleken és - mivel a szennyezett levegőt jól tűri - a városokban is.

Fontos ökológiai szerepe, hogy gyorsítja a szukcessziót: gyorsan bomló avarja és árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását.

A fekete bodza a Kárpát-medencében mindenhol előfordul, főleg az erdőkben.
Erős szagú levét a legyek, egerek távol tartására permetezték.
A bodzaszörp és a bodzapálinka zseniális találmány, de talán kevesen tudják, hogy a régi öregek azt tartják, ha kivágják a bodzabokrot, az szerencsétlenséget vagy halált hoz, véd a boszorkányoktól, a tűztől és a villámcsapástól.

A legenda szerint a bodza lombja azért olyan kellemetlen szagú, mert Júdás egy bodzafára akasztotta fel magát. Innen ered a bodza ágain gyakran előforduló júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae) neve is, mely egy ehető, fül alakú gomba.

A bodza gyógyászati felhasználása
Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. A bodza virága ezen kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító. Gyenge alkoholos kivonatban még idegcsillapítóként is használják. Külsőleg használva pedig fertőtlenítő hatású.

Lázcsillapító, izzasztó hatása miatt kitűnő szer a meghűléses megbetegedéseknél és az influenzánál. Enyhe hashajtó kisgyerekeknél és szoptatós, áldott állapotban lévő nőknél. Mivel vizelethajtó, ez a tulajdonsága felhasználható magas vérnyomásnál, lábduzzanatoknál. Mivel fokozza más köptetők hatását, ezért fontos, hogy köhögést gyógyító teakeverékek része legyen. Erősíti a teakombinációk gyulladás gátló hatását.

A meghűléses betegségeknél előforduló izomfájdalmak és emésztési zavarok gyógyítására használt teakeverékek egyik alkotóeleme. Termésének fájdalomcsillapító hatása van, más gyógynövényekkel kombinálva (borsmenta, kakukkfű) migrénes fejfájások ellen használják.

Szemcseppként és szemvízként alkalmazható a virág forrázata, ennek erősebb változata (1 evőkanálnyi 1 dl vízbe) toroköblítő.



A bodza alkalmazása
Megfázásnál, torokgyulladásnál, köhögés ellen, és általában légzőszervi megbetegedésekkor, javallott. Vízhajtó hatása miatt ajánlatos a reumában, a vese és húgyhólyag betegségekben szenvedőknek fogyasztani. A bodza virága növeli a tejelválasztást a szoptatós mamáknál. Vízhajtó hatása miatt az elhízásban szenvedőknél is eredményes a fogyasztása. Ugyanebből az okból kifolyólag az ideges eredetű székrekedésre is ajánlott. Fürdők vagy borogatások formájában hatásos a furunkulusoknál, a tályognál, az égési sérüléseknél, hólyagoknál, mivel kitakarítja a gennyet, enyhítve a fájdalmat, lelohasztja a duzzanatokat, dudorokat is. Forró fürdőjét a reumás betegek használják eredménnyel.

A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a bogernyő szélén lévő virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak. A bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a harmattól nedves virágzatokat gyűjtjük, akkor a virágok szárítás közben megbarnulnak. A virágzatot közvetlenül az elágazás után ollóval vagy késsel metszik le a bokorról, a vastagabb szárrésszel együtt. A levágott virágzatokat kosarakba gyűjtik, ügyelni kell arra, hogy a virágokat ne nyomkodjuk össze, ne sérüljenek meg, nem szabad a virágokat műanyag zsákba vagy ládába összepréselni, mert a sérült virágok szárítva vörös vagy barna foltosak ("rozsdafoltosak") lesznek.
A begyűjtött feketebodza-virágzatokat 3-5 cm vastag laza rétegben szárítjuk. A virágzatok kocsánnyal felfelé állítva, szárítókereten, kifeszített ponyván vagy papírral borított deszkán sorba rakva 4-6 óra alatt megszáradnak. A bodza virágzatát ömlesztve vagy vastagabb rétegben nem szabad szárítani, mert megbarnul. A virág akkor kellően száraz, ha a szárrészek pattanva törnek. A száraz virágokat a kocsányról kézzel lemorzsoljuk. A lemorzsolt virágok közül a szárrészeket távolítsuk el, mert cianogén glikozid és szambunigrin tartalmuk miatt mérgező hatásúak. Mivel a száraz virágok nedvszívók, tárolásukra papírral bélelt dobozok vagy ládák a legalkalmasabbak. A szárított virágok akkor jó minőségűek, ha halványsárga színűek, jellegzetesen kellemes illatúak, kesernyés ízűek.

Tea készítése: 2 teáskanál drogból 150 ml forrásban lévő vízzel forrázatot készítünk és napjában többször, főleg a nap második felében egy-két csészével fogyasztunk.

A fekete bodza virágaiból cukorral, citrommal és vízzel erjesztve finom, enyhén szénsavas üdítő italt készíthetünk. Frissen szedett virágaiból szörpöt is készíthetünk. Bogyói szederrel vagy almával vegyítve lekvár főzésére alkalmasak.

A bodza szaporítása
Dugvánnyal és magról is könnyen szaporítható.

Intelmek a bodzával kapcsolatban
Szívgyengítő hatása miatt virágteája nem alkalmas mindennapi fogyasztásra, idős embereknél!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: lázcsillapításra, lábduzzanatoknál, legalkalmasabbak, paraszemölcsösek, gyógynövényekkel, boszorkányoktól, tájegységenként, furunkulusoknál, vizelethajtónak, villámcsapástól, tejelválasztást, teakombinációk, rozsdafoltosak, alkalmazkodott, kisgyerekeknél, megtalálhatjuk, szárítókereten, magyarországon, szemgyulladást, találgathatjuk, vértisztítónak, felhasználható, szemcseppként, betegségekben, székrekedésre, felhasználták, félárnyékosig, lázcsillapító, felhasználása, gyógyászatban, júdásfülgomba, izomfájdalmak, feltételeihez, beavatkozások, összepréselni, betegségeknél, népi gyógyászatban, bodza volt, szegény ember, többévesek szürke, ágakon egymással, ágak végén, bodzát szent, családi fészek, vele kapcsolatos, magyar népi, kamilla mellett, bodza olyan, emberi beavatkozások, mérsékelten száraz, félárnyékosig változó, bolygatott „, Egész Európában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  képre írva  Akarat  Szívem tiéd  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  képre írva  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szép estét kedves látogatóimna...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Csak a fogyatkozás látható  Nevem  Hiányzik  Elköszönt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Hazára minden embernek szükség...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Sokan azt tartják  Mai harmónia kártyám  Akarat  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Kerüld el az evangélium örömén...  Paul David Tripp Április 20  Idő  Zilahy Lajos gondolata  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png virág  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem tudhatod  George Byron - Ahogy itt jár -...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Mai harmónia kártyám  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Krisztinától  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Sose bánj semmit  Fehér virág  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Png nő  Mai harmónia kártyám  Akarat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  s immár én is felragyogva, ért...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
népi gyógyászatban, bodza volt, szegény ember, többévesek szürke, ágakon egymással, ágak végén, bodzát szent, családi fészek, vele kapcsolatos, magyar népi, kamilla mellett, bodza olyan, emberi beavatkozások, mérsékelten száraz, félárnyékosig változó, bolygatott &#8222, szennyezett levegőt, vegetáció felújulását, fekete bodza, bodzapálinka zseniális, régi öregek, legenda szerint, bodza lombja, bodzafára akasztotta, bodza ágain, bodza gyógyászati, bodza virága, meghűléses megbetegedéseknél, tulajdonsága felhasználható, teakombinációk gyulladás, meghűléses betegségeknél, virág forrázata, bodza alkalmazása, szoptatós mamáknál, elhízásban szenvedőknél, okból kifolyólag, ideges eredetű, égési sérüléseknél, reumás betegek, virágzat szedését, bogernyő szélén, bodza virágzatát, harmattól nedves, virágok szárítás, virágzatot közvetlenül, elágazás után, vastagabb szárrésszel, levágott virágzatokat, virágokat műanyag, sérült virágok, virágzatok kocsánnyal, virág akkor, szárrészek pattanva, száraz virágokat, kocsányról kézzel, lemorzsolt virágok, szárrészeket távolítsuk, száraz virágok, szárított virágok, bodza szaporítása, bodzával kapcsolatban, lázcsillapításra, lábduzzanatoknál, legalkalmasabbak, paraszemölcsösek, gyógynövényekkel, boszorkányoktól, tájegységenként, furunkulusoknál, vizelethajtónak, villámcsapástól, tejelválasztást, teakombinációk, rozsdafoltosak, alkalmazkodott, kisgyerekeknél, megtalálhatjuk, szárítókereten, magyarországon, szemgyulladást, találgathatjuk, vértisztítónak, felhasználható, szemcseppként, betegségekben, székrekedésre, felhasználták, félárnyékosig, lázcsillapító, felhasználása, gyógyászatban, júdásfülgomba, izomfájdalmak, feltételeihez, beavatkozások, összepréselni, betegségeknél, jellegzetesen, kiirthatatlan, rendszeresen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.